Mina ja kohv

NIMI: Kertu-Liis

VANUS: 24


Kohtusime Kertuga ühel selle suve erakordselt kuumal päeval Balti Jaama turul, et lasta turumelul ja headel lõhnadel ennast inspireerida ja meie vestlust saata. Nautisime kumbki oma meele järgi kohvi ja mõtisklesime kohvi rollist tema elus. Nagu näha, siis on see mõru-magus jook nii mõnegi põneva hetke saatjaks ja loojaks.

Kertu-Liisi eriline soov oli pisut rohkem teada saada päritolumaa kohvide kohta ning tema soov sai meie seaduseks. 

1)   Mis töö toob sulle leiva lauale?

Endise pagar-kondiitrina töötanud, tuleb leib ikka omast ahjust… ja toit tuleb metsast, koduaiast või tuttava taluniku käest. Suvel olen koduhaldjas ja hoolitsen, et pere saaks kõhu head paremat täis, marjad ja viljad saaksid külmutatud või hapendatud ja talvevarud oleksid olemas. Sügisest olen jälle tudeng välismaal ning coach toitumise ja tervise alal.

2)  Mis sind rõõmustab?

Hingest hinge suhted. Need hetked, kus emotsioonid võtavad sõnatuks… ja me näeme, et tunded on vastastikused

3)   Millise kolme sõnaga iseloomustavad sind sinu lähedased?

Oota, ma lähen küsin...
Siiras, elurõõmus, hakkamist täis ja avatud.
Ma ei oska kolmeni lugeda.

4)   Must või valge?

Pigem must ja kvaliteetne, õigesti valmistatud ning aromaatne - selline on nauding omaette. Samas mõni lihtsam kohv vajab väikest piimatilka ka.

5)   Magus või mõru?

Mõru ja kangem kohv on minu teema. Kõige magusam isiklikest valikutest on värske piimaga cappucino. Mett või midagi muud magusat kohvi sees olen proovinud äkki 3 korda… Piim annab minu jaoks piisavalt magusust.

6)   Kas seltskond või õhkkond? Kumb aitab kohvinaudingule kaasa

Õhkkond! Üksi, rahus, muusika või linnulaulu saatel. Kõik mõtted saavad mõeldud ja energia tegutsemiseks tuleb täiega sisse.

7)   Millal esimest korda?

Läksin gümnaasiumi ajal vanalinna baristana tööle. Sel ajal ma kohvi veel ei joonud, lihtsalt meeldis lõhn ja kohvimaitselised maiused. Kuu aega läks mööda ja minust sai pühapäeva-kohvijooja… lihtsalt seetõttu, et kohviku õhkkond, seltskond ning hommikune kohvirituaal enne kesksuvist trammi olid nii meeldivad...

8)  Sinu eriline mälestus seoses kohviga?

Halenaljakas lugu sellest, kuidas “Coffee House” pakkus Nescafe pulbrist cappucinot ja minust sai tõeliselt tänulik kohvigurmaan 

Kolisin Inglismaale väikesesse tudengilinna, kus peale ülikooli campuse pole suurt midagi. Kohvikultuur on erinev Eestist, kuid uustulnukana olin alles katsetamas uue elukeskkonna võimalusi. Jahtisin tõeliselt head kohvi ning kodu lähedal asus suure sildiga “Coffee House”, mis sisse astudes küll eriti sümpaatset muljet ei jätnud, kuid otsustasin siiski kohvi proovida ja väljas päikesepaistel istuda. Kohv toodi lauda, esmapilgul üllatusin hiigelsuure tassi peale (Eestis on cappucino väike) ning maitsmisel tuvastasin tassist vaid sooja piima. Istusin paar hetke, kogusin oma purunenud idülli killud kokku, tõusin püsti ja jalutasin tassiga tagasi leti juurde, kus oma muret väljendasin. Selle peale visati tassi paar lusikatäit pulbrit otse Nescafe pakist ning paluti proovida, kas on nüüd piisavalt “kange”. Raha küsiti ka hiljem juurde. Mul oli mõttes suu nii ammuli, kui ammuli see üldse olla saaks. Lahkusin. Ei pettunud. Aktsepteerisin uut keskkonda, kus inimesed kohvi hinnata ei oska.

Pool aastat hiljem avati üks iseseisev kohvik, kust saab tõelist kvaliteetkohvi. Atmosfäär on vinge ning olen seal veetnud igapäevaselt mitmeid tunde õppides, ideid genereerides, töötades, veetnud aega sõpradega ning vesteldes sealsete töötajatega.

Hindan tõeliselt Eesti kohvikukultuuri ning seda, et võimalusi kvaliteetse kohvi saamiseks on meeletult. Ka väiksemates kohtades.

9)  Mille järgi valid kohvi?


Kohvikutes viskan esimesena pilku kohvimasinatele ja seda ümbritsevale - kohe on näha, kelle jaoks on kvaliteetne kohv prioriteet. Nuppudega kohvimasinast ma kohvi ei soovi. Gurmeekohvi valides küsin alati baristalt mitu küsimust, enne kui otsustan. Üldse ei häbene. Koju ostes samamoodi.

10)   Hommikune kohvirituaal?

...toimub tund või paar pärast hommikusööki. Inimese toitumist õppides sai üsna ruttu selgeks, et kohv pärsib toitainete imendumist, seega võiks seda juua eraldi.

Mulle meeldib ka aeg “Mina ja Kohv”, mis on üksi, rahus, muusika või linnulaulu saatel. Kõik mõtted saavad mõeldud ja energia tegutsemiseks tuleb täiega sisse… Olgu see kodus valmistatud presskannukohvi või mõnusa atmosfääriga kohvikust võetud cappucino saatel.



 

 










Lisa kommentaar

Email again: